Premies voor personen met een beperking en hun mantelzorgers

Op 20 januari 2016, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg en Welzijn

Het gemeentebestuur vindt een goede ondersteuning van de Aalterse personen met een beperking en hun mantelzorgers zeer belangrijk. In 2016 wil het bestuur deze personen dan ook blijven ondersteunen met premies.

Mantelzorgpremie

Er is een gemeentelijke mantelzorgpremie van 25 euro per maand beschikbaar voor personen die (thuis) een zorgbehoevend familielid of een persoon met een beperking verzorgen. De mantelzorger en de zorgbehoevende moeten in Aalter gedomicilieerd zijn. De mantelzorger is minimum 16 jaar en zelf niet zorgbehoevend. De zorgbehoevende is minstens 21 jaar, mag niet in een instelling of zorgcentrum verblijven en moet over een attest van 80% invaliditeit (of 12 punten op basis van de medisch-sociale schaal van de FOD Sociale Zekerheid) beschikken. Doe je dit jaar een aanvraag, dan slaat dit op de zorg die je verstrekt hebt in 2015.  

Reglement en aanvraagformulier mantelzorgpremie.

Sociaal-pedagogische premie

Daarnaast is er een sociaal-pedagogische premie van 100 euro voor ouders of personen die verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van een kind (max. 25 jaar) met een zware beperking (minstens 60% invaliditeit of vanaf 6 punten voor het geheel  van de drie pijlers of vanaf 4  punten voor de eerste pijler).

Reglement en aanvraagformulier sociaal-pedagogische premie.

Vakantiepremie

Tot slot is er een vakantiepremie van 40 euro, 120 euro of 170 euro voor inwoners met een beperking, afhankelijk van de leeftijd en het invaliditeitspercentage. Zo krijgen jongeren tot en met 21 jaar met 66% invaliditeit een premie van 120 euro. Vanaf 22 jaar zakt dit naar 40 euro. Je kan de invaliditeitsattesten aanvragen in het gemeentehuis. De FOD Sociale Zekerheid levert het attest af.  

Reglement en aanvraagformulier vakantiepremie.

Jaarlijkse premies

Personen die in het verleden al een vakantiepremie hebben ontvangen, zullen in januari 2016 een nieuw aanvraagformulier krijgen. Voor de sociaal-pedagogische premie en de mantelzorgpremie wordt het formulier in april 2016 verstuurd.

Op www.aalter.be/premies vind je een overzicht van de andere premies die het bestuur aanbiedt. Mocht je verdere vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen via onderstaande gegevens.

Bron: Gemeente Aalter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is