690.000 euro voor de restauratie van Kasteel Mariahove en dienstgebouwen in Bellem

Op 28 maart 2017, over deze onderwerpen: Toerisme en Onroerend Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 690.907,37 euro toe aan het Bisdom Gent voor de restauratie van het kasteel Mariahove en bijgebouwen in Bellem (Aalter).

 

 

Kasteel Mariahove, zoals het er vandaag de dag staat, is een laat classicistisch kasteel, in 1815 gebouwd in opdracht van de industrieel Jacob Lieven Van Caneghem. De bijgebouwen en het kasteelpark errond zijn sinds 1996 beschermd als monument. De omgeving van het kasteel, met de kerk van Bellem, is op datzelfde ogenblik beschermd als dorpsgezicht.

Vandaag is Mariahove een open huis waar iedereen welkom is. Je kan er als individu verblijven voor rust en vakantie of persoonlijke bezinning. Vijfendertig personen kunnen overnachten in eenvoudige kamers van één of twee personen.

Met de premie worden de gevels van de dienstgebouwen en het buitenschrijnwerk van het kasteel gerestaureerd en het monument beter toegankelijk gemaakt.

In volgende restauratiefasen zijn de gevels van het kasteel en verschillende beelden in het park (vazen en leeuwen) aan de beurt.

 

Achtergrondinformatie

 

De oorsprong van het kasteeldomein gaat terug tot het midden van de zestiende eeuw toen de Gentse familie Rijm eigenaar was van de heerlijkheid Bellem. Het kasteel kreeg daarom oorspronkelijk de naam ‘Kasteel Bellem’.

Het prachtige kasteelpark in Engelse landschapsstijl werd in de negentiende eeuw aangelegd door de Leuvense tuinarchitect Egidius Rosseels. De duiventoren in het park is het oudste gebouw van het domein. De toren dateert uit de zeventiende eeuw, en verschafte de toenmalige eigenaars status en aanzien in de streek. De toren telt dertig in- en uitvlieggaten.

In 1963 kocht het bisdom van Gent het domein en vormde het om tot het religieus vormingscentrum ‘Mariahove’, met bezinnings- en studieruimte. Wie het domein bezoekt wordt verwelkomd door statige zuilen en twee monumentale leeuwen.

Persbericht kabinet minister-president Geert Bourgeois

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is